Yazan: 11:29 am
Kategori: Sağlık

Tahmini okuma süresi: 3 dakika

Sanal Dünyadaki Gerçek Spor

Sanal Dünyadaki Gerçek Spor

Başlığımız belki de “Sanal Gerçeklik ve Spor” olmalıydı fakat olaya daha yakından baktığımzda gerçek spor ile teknolojinin iç içe geçmesi ile konuya hangi açıdan bakmak daha doğru belki de tartışmak gerekiyor. Teknolojinin hayatmızdaki yerinden mi? Yoksa Sporun Sanal Dünaydaki yerinden mi?

Her iki durumda da konumuz, teknolojinin spordaki yerine güzel bir örnek olan son zamanların popüler sanal koşu ve bisiklet uygulaması Zwift.

zwift ile Sanal Spor

Pandemi dönemi ile birlikte hayatımız daha dar bir alanda geçmeye başlaması ile birlikte spor, aktif yapanların yanında başlama hedefi olanların da daha fazla gündemine girmiş oldu.

Teknolojinin, etrafımızı nefes almamacasına sardığı son yıllarda temiz hava almak için bile bahane yaratanlar için sporu kapalı mekanlara taşıdı. Evet zaten spor salonunda ya da evde aktivite yapabiliyordum diye düşünebilirsiniz fakat yaptığınız aktivitenin sanal gerçeklik ve gelişiminizi gösteren analizlerle birleştirilmesini bir noktaya kadar görebiliyor ya da hiç sağlayamıyordunuz.

Kısıtlı alan hissiyatı ve yaptığınız sporun özellikle koşu ve bisiklet sürüşü olduğu durumda mesafe kat etme ve çevre değişimi ihtiyacı (aynı şekilde kışın da dışarı çıkamama durumunda geçerli) insanları 2015 yılında kurulmuş olmasına karşın geçtğimiz son iki yolda büyük değişim ve gelişim gösteren zwift‘e yönlendirdi.

Sanal Dünyadaki Gerçek Spor
zwift ile sanal dünyada bisiklet spor’u

Bu noktaya kadar uygulama belirli şartları sağladığınız mekanda sporu doyasıya yapmanıza ve gelişiminizi takip edip arttırmanıza yardımcı olsa da işin bir sonraki adımı en büyük eksiklik olan gerşeklik hissiyatının arttırılması olacaktır diye düşünüyorum. Her ne kadar bisiklet sürüş hissimiz %70 lerde olsa dahi rüzgar ve gerçeklik olgusunun bir noktanın üstüne çıkmaması sanal gerçeklik gözlüklerinin küçülmesi ile deneyimin bu noktalara taşınması da olmazsa olmaz olarak gözüküyor.

Zwift nedir?

Zwift, yaptığınz sporu gerçekleştirdiğiniz araç ve gereçlere ek araçlarla birleştirerek istenen yerde belirli oranlarda yaptığınız spor’u gerçeklemenizi sağlayan bir uygulama.

Nasıl kullanılır?

Zwift de ana amaç antrenmanı görsellikle birleştirmek ve kalp ritminiz ve diğer değerlerinizi görerek direnci hissetmenizi sağlamak.

Temel Kullanım için aşağıdaki donanımları sağlamak yeterli olacaktır.

FonksiyonÖzellikDonanım (Örnek)Not
Görüntü sağlayacak bir cihazProjeksiyon, TV, Tablet, akıllı telefon
Görüntü AktarıcıChromecast
ya da destekli medya oynatıcı
Görüntüyü sağlayacak cihazlar akıllı değil ise chromecast kullanılabilir.
Kalp Ritim ölçme cihazıWahoo
ANT+ / BluetoothTrainer Kadans ve güç verilerini zwift’e aktarmak için kullanılır.* Akıllı telefonunuz var ise bu donanımı extra almaya gerek yoktur.
Bisiklet ya da koşu bandı
Bisiklet için Trainer Wahoo, Elite vb.Tercihen Akıllı trainer. Zwift desteklenen trainerlar
Wi-Fiuygulamayı ve akılı cihazları birbirine bağlamak için kullanılır.
Donanım ihtiyaç tablosu

Donanım kombinasyonunuzu bir üst noktaya taşımak isterseniz de; Power Metreli Pedal, Akıllı Trianer eklenerek daha verimli ve doğru sonuçlar alınması sağlanabilir.

Benim setup’ımı, f/p olarak kurabileceğim şekilde oluşturmaya çalıştım. Uygun bütçeli bir bisiklet (Carraro cr-race 062) yarı akıllı trainer (Elite Turbomuin+) üzerinde Android Akıllı telefonda çalıştırdığım zwift uygulamasını chromecast üzerinden projeksiyona bağlayarak kullanmayı tercih ettim.

Burada projeksiyon yerine TV ve hatta bisiklet gidonuna sabitleyeceğiniz telefon ve tablet ile ya da bisikletin önüne koyacağınız bilgisayar ile rahatlıkla kullanıma başlayabilir memnuniyetinize göre donanımı geliştirebilirsiniz.

Faydaları ve olumsuz yanları nelerdir?

İşin başında zwiftin spora çağrı yaparak spor yapmanız için bahane yaratmanızı sağlamak gibi güzel bir yanı var.

Faydaları:

  • Tüm analiz ve ölçümleri grafiklerle gösterir.
  • Dahili antrenman programlarıyla gelişiminizi göremenizi ve arttırmanızı sağlar.
  • Belirlediğiniz kondisyona gelene kadar sabit antrenman yapmanıza olanak verir.

Olumsuz Yanları:

  • Ücretlidir
  • İnternet gereksinimi vardır.
  • Alıştığınızda kapalı mekandan çıkmanız zorlaşabilir.
  • Tam olarak dış ortam hissi sağlayamaz. (belki de olumlu olarak bakmak lazım)

Her ne kadar olumsuz yanları da olsa teknoloji ile obezite ilişkisinin kurulduğu pandemi ile daha az enerji harcamaya ve vücut direncimizin düşmeye başladığı şu günlerde endorfin salgılamak ve mutlu olmak adına bile olsa sporsuz kalmamak ve spora bahane yaratmanız amacıyla kullanabileceğiniz en iyi uygulama diyebilirim.

Faydalı linkler:

(Visited 232 times, 1 visits today)

Last modified: Mayıs 31, 2020

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!