Yazan: 2:02 pm
Kategori: Teknoloji

Tahmini okuma süresi: 3 dakika

İnternet Verilerimizin Gizliliği

person ofi nterest

Bilgilerimiz her yerde… İnternette paylaştığımız Kişisel verilerimiz ve genel paylaşıma açtığımız verilerimiz ve sosyal medya’da toplanan verilerden elde edilenler ve verilerimizin temizlenmesi üzerine kısa bir yazı.

O Tuşa BASMA-malı mıyız?

2016 yılınde “CISA – Yeni Güvenlik Kanunu” (url) ve “Google Her Bilginizi Biliyor ve Saklıyor” (url) isimli iki yazı yazmıştım. İki yazının da temelinde Kişisel -özel- verilerimiz ve genel paylaşıma açtığımız Public verilerimiz tüm bu verilerden elde edilenler ve bu verilerin bir kısmının nasıl temizleneceği üzerineydi.

Aradan geçen 3 yılın ardından Obama gitti yerine Trump geldi ve bir süre sonra da nasıl geldiği tartışılmaya başlanarak Cambridge Analytica ve Sosyal Hayatın merkezi Facebook konuşmaların odağı haline geldi.

Odak konu olamsının sebebi 2015 yılında The Guardian tarafından detaylı olarak paylaşılan bu konu oldukça ses getirmesi olmuştu.(Konuyla ilgili kısa bir yazı okumak isterseniz buradan buyrun.)

Verilerimiz Neden Önemli?

Tüm bu tartışmalara dahil olmak bir yana tartışılması gereken asıl konu Davranışsal Değişim olarak isimlendirilen davranışların yönlendirilmesi – yönetilmesi- olmalıdır.

Konu özünde çok yeni değil “The Century of the Self ” (url) başlığı ve Sigmund Freud’dan başlayarak konunun geçmişi ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.

The Century of Self

Konuya güncel haliyle Barış Özcan da kanalında aşağıdaki video ile ayrıca değinmiş.

Barış Özcan – Facebook’u Silelim mi?

Bu değerli verilerimiz ise bizim adımıza koruyacak kimse olmadığından elimizden geldiğince (!) korumanın ne kadar öenmli olduğu da ortaya çıkmış oluyor.

“Bilgi Güçtür.” sözünü söyleyen Francis Bacon ‘ın tersine 1984 kitabında “Savaş Barıştır, Özgürlük Köleliktir, Bilgisizlik Kuvvettir.” diyen George Orwell’ın deyimiyle öğrenme açlığı olmaması ve düşünmeye harcanacak gücün olmamasının vermiş olduğu cahillik kuvveti.

Günümüzde Bacon’ın ne kadar haklı olduğu aşikar bir kişi için ~5000 veri referans noktasına sahip olunması, ne yemekten hoşlandığınızda nasıl duş aldığınıza -abartı (?)- kadar özel ve genel birçok bilginizin sahip olunması ve/veya paylaşılabilmesi anlamına gelmektedir.

Çok abartı gelebilir ama canlı örnek vermeden önce Instagram + Whatsapp ve Facebook un aynı firmaya ait olduklarını, buralarda hangi bilgilerinizi paylaştığınızı ve firmanın farklı sosyal uygulamaları bünyesine dahil ederek daha fazla bilgi edinmeye çalışmasının bir düşünün.

Tavsiye: Konuyla ilgili en iyi fikir verebilecek belgesellerden biri de “Citizenfour” izlemediyseniz anlamak adına şiddetle tavsiye ederim.

Citizenfour ve İnternet Dünyası
Citizanfour – Edward Snowden ve İnternet Dünyası

Verilerimiz Nasıl Toplanıyor?

Büyük bir tartışmaya gerek yok günümüzde her işimizi INTERNET üzerinden yapıyoruz. Yolumuzu da aradığımız bir yeri de internete soruyor, yazışmalarımızı internetten yapıyor ve hatta şifrelerimizi bile saklamak için internet ve bulut çözümlere güveniyoruz.

Dolayısıyla bilgilerimizi ister istemez internete servis ediyoruz.

Facebook, twitter vb. sosyal paylaşım ortamlarının yanında Android kullanan cihazlar (özellikle telefon) ve google hesaplarınız üzerinden Google’ın hangi bilgilerimize sahip olduğunu görebilirsiniz.

Hızlıca örneklemek gerekirse; Aktivite Geçmişiniz , Konum Geçmişiniz ve daha fazlasını görmek için buradaki yazıma göz atabilirsiniz. Bir Araştırmaya göre Google’ın 2017’nin başından beri Android kullanıcılarının konum bilgilerini, konum hizmeti kapalıyken de topladığını ortaya çıkardı.

Soru: Telefonunuz elinizde değil ve kilitliyken birden açılıp “Bunu mu dediniz?” diye sormadı mı? ya da kilitli telefonunuzu elinize alıp açtığınızda ilk gördüğünüz reklamlar biraz önce konuşurken bahsettiğiniz konuyla ilgili mi çıktı? Bir düşünün derim…

İşi paranoya seviyesine de taşıyabiliriz; Artık yeni nesil televizyonlar internete bağlı ve üzerlerinde dahili kamera var. Aooo

Güvenliği Nasıl Sağlayabiliriz?

Hava almamış (internete hiç bağlanmamış) bir bilgisayar kullanmak ve internete bağlanacağınız zaman sanal MAC adresi ile VPN servislerini kullanarak işe başlayalım demek isterdim fakat bunu yapmanın ancak çok özel durumlarda geçerli olabilme olasılığı var.

Son seçenek olarak artık çok geç dediğimiz nokta ki çoğumuz için bu nokta da çoktan aşılmış durumda.

Öneriler;

  • VPN i aktif kullanmak
  • Cihazlarda konum ve ses gibi servisleri kapatmak
  • Cİhazlarınıza uygulama kurmadan önce uygulamayı araştırmak
  • Cihazlara uygulama kurulurken istediği yetkileri kontrol etmek
  • Uygulama servislerinin sözleşmelerini okumak (ki okursanız imzalamazsınız.)
  • Var olan uygulamalrın cihazlardakiş yetkilerini kontrol etmek ve kapatmak
  • Sıklıkla açık olan veri servislerini ve çerez geçmişlerini temizlemek.
  • Mümkünse (alışkanlıklar çerçevesinde biraz zor) çerez tutmayan tarayıcılar ve arama motorları kullanmak.

Keyifli internet gezinmeleri…

(Visited 67 times, 1 visits today)

Last modified: Haziran 7, 2020

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!