Yazan: 1:19 pm
Kategori: Teknoloji

Tahmini okuma süresi: 3 dakika

Ürün Haline Gelmek! Ürün Kullanımı ve Hizmet Koşulları Kabulü

Big Data

WhatsApp aşağıdaki görselde, özet güncellemesi ile kullanım ve hizmet koşullarıgüncelledi. Ve belki de gelen güncellemeyi, dikkat etmeden kabul ederek ilerlediniz.

Yaptığımız bu kabul ile WhatsApp özelinde de olsa ücretsiz uygulamaların hizmet ve kullanım koşullarına ve sonrasında ”Ürün haline gelmek” konusuna değinmek istedim.

Ürün Haline Gelmek! Ürün Kullanımı ve Hizmet Koşulları Kabulü
Whatsapp hizmet koşulları güncellemesi ve ürün haline gelmek

Görselde popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp önemli miktarda kullanıcı verisini, Facebook (2014’de Facebook WhatsApp’ı $19 milyara satın almıştı.) ile paylaşacağının bildirimini yapıyor ve kabul ettiğiniz taktirde uygulamanın kullanımına devam edebilmenize izin veriyor. (8 Şubat 2021’de yürürlüğe girecek olan değişiklikler zorunlu olacak ve kullanıcılar şartları kabul etmedikçe WhatsApp’ı kullanmaya devam edemeyecekler.)

Daha önce buradaki yazımda verilerimizin öneminden, devamında paylaşım ve güvenlik ihlalleri ile güvenliği ve gizliliğinden bahsetmiştim.

Konu, yine tek bir kullanım ve hizmet şartları güncellemesi ile önemini verilerimizin güvenliğine dokundu.

WhatsApp 08 Şubat’ta geçerli olacak kullanım ve hizmet şartları güncellemesi ile “Topladığımız Bilgiler” başlığı altındaki;

  • Hesap kayıtlarına,
  • Mesajlarınıza,
  • Telefon numaralarına,
  • İşlem verilerine,
  • Hizmetle ilgili bilgilere,
  • Etkileşim bilgilerine,
  • Mobil cihaz bilgilerine,
  • IP adreslerine,
  • Üçüncü taraf bilgilerine,

veya size bildirimde bulunarak ya da izninize göre “Facebook ile paylaşılır.”

ibaresiyle bu bilgileri;

“Üçüncü Taraf Bilgileri” olarak “Hizmetlerimizi yürütmemize, sunmamıza, iyileştirmemize, anlamamıza, özelleştirmemize, desteklememize ve pazarlamamıza yardımcı olmaları için üçüncü taraf sağlayıcılarla çalışırız.” şeklinde paylaşılan verilerin “hizmetlerimizin veya hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak”, “hizmetlerini iyileştirmek”, “sizin için önerilerde bulunmak”, “özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek” için kullanıldığını ve “Facebook Şirket Ürünleri genelinde alakalı teklifler ve reklamlar göstermek.”

ifadeleri ile Facebook’un daha büyük hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak adına WhatsApp, kullanıcılarının artık tabi olacağı yeni kullanım ve hizmet şartları ile yüksek düzeydeki veri paylaşımı yapacak.

Bu durum, gizlilik endişelerimizi arttırmamızı ve paylaşım izinlerimizi tekrar gözden geçirmemizin gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ücretsiz Kullanımlarda Ürün Haline Gelmek

Pazarlama dilinde ürün; bir müşterinin arzusunu veya ihtiyacını karşılamak için bir pazara sunulabilecek herhangi bir şeydir. (Wikipedia)

“If you don’t pay for the product you are the product”

Anonim

Bu paylaşım ufak olarak gözükse de tanım, alıcısı olan ve bir ihtiyacı karşılayacak herhangi bir şeyi ürün olarak tanımladığında, ücretsiz kullandığımız ürün veya hizmet için paylaştığımız her bir veri ve ilişkili olarak bizler de ürün haline gelmiş oluyoruz.
Tek başına ürünün ücretsiz olması söylemi yeterli olmamakla birlikte (Linux de ücretsiz bir işletim sistemi) dikkat edilmesi gereken;

Eğer kullanımı sağladığınız işleme/uygulamaya para ödemiyorsanız, sağlayıcı, ürün ve hizmet verilerinizi ortak bir sunucuda kendi tutuyor ve kullanım erişimine sahip oluyorsa; kullanım şartları ve koşulları kutucuğunu hiç okumadan seçtiyseniz erişim ve paylaşım hakkına izin vermiş olmakla birlikte, tüm verilerinizin Büyük Veri Pazar’ında yerini almasını ve gerçek anlamda, kendinizin de ürün haline gelmesini kabul etmiş oluyorsunuz.

Hal böyle olunca, kullanım ve hizmet şartlarını okumak çok ama çok önemli hale geliyor.

UI ve UX servis sağlayıcıları, farklı birkaç yöntemle, ilgili şartların kabulünün alınmasını tercih ediyorlar.

Seçim Kutusu ile onay alma

Bu yöntem, kullanıcıya bir tık daha fazla işlem yaptırması, bekletmesi, düşünmeye sebep olması ve vazgeçme oranını artırması sebebiyle, kullanıcı deneyimi açısından, artık tercih edilmez hale geldi.

İleri düğmesi ile otomatik olarak şartların kabul edildiği varsayımı
Ürün Haline Gelmek! Ürün Kullanımı ve Hizmet Koşulları Kabulü
Spotify kullanım ve hizmet koşulları kabülü

Bu tasarım, şartname okuma oranının, seçim yapma zamanının ve tercih yapma sorgulamasının azalması sebebiyle ağırlıklı olarak kullanılır oldu.

Ve işe farklı bir yönden baktığımızda; hukuki olarak hizmet ve kullanım şartlarının ilk iki yöntemle seçim yapılarak ilerlenmesi, metnin okunması ve anlaşılması açısından hukuki olarak tartışmalı durumda.
Son yıllarda bu konunun hukuki açıdan da açık kalmaması için çoğu uygulama, üyelik anında açılır pencere ya da üyelik adımı olarak da metnin okunması için açık bırakılarak ve hatta metnin sonuna kadar gidilmesine ve sonrasında düğmeleri aktif edecek şekilde zorlayacak şekilde düzenlemeye gittiler (Bkz. Google).

Yapılan tasarım değişikliği, kullanıcı adayına karşı şeffaflık ve kurumun kendisini hukuki anlamda da daha fazla garanti altına almış olmasından kaynaklanıyor. Ve haklı olarak da daha savunulabilir oluyor.

Tartıştığımız konuya neresinden bakarsak bakalım ilgili hizmet ve ürünü kullanımımızın ne kadar gerekli olduğu, kullanım ile ne kadar detay paylaştığımız -ve ileride ne kadar paylaşacağımız- ürün haline gelmeyi ne kadar önemsediğimiz ve istediğimiz ile alakalı.

Siz siz olun dijital imzanızı kullanırken ve kabulü yaparken bir kaç kez daha düşünün…


Buradaki inceleme’den de feyz alınabilir. “Best Secure and Encrypted Messaging Apps

(Visited 56 times, 1 visits today)

Last modified: Ocak 10, 2021

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!