Başlığı belki de “Okumama Alışkanlığı” olarak güncellesem yazıma daha gerçekçi bir giriş yapmış olurdum. Biz yine de olumlama yaparak “Okuma Alışkanlığı” konusuna giriş yapmış olalım.
Kabul etmeliyiz ki kitap okuma alışkanlığımız maalesef yok denecek kadar düşük. Ve yine kabul etmeliyiz ki okumamamızın birçok da farklı sebebi mevcut.
Yaşam Eğrisi
Ağaç yaş iken eğilir!
Atasözü
Küçük yaşlarda kitap okuma sevgisini, çocuklarımıza kazandırmıyoruz ya da söndürüyoruz. Konu burada biraz kısır döngüye giriyor, çocuklarımıza rol model olmamızdan dolayı öncelikle bizlerin alışkanlıklarımızı değiştirmemiz, akabinde de çocuklarımıza kitap sevgisini aşılamamız gerekiyor. Ebeveynlerimizin de bizlere olan etkisi ile çocuklara yaklaşımımızın benzer olduğunu düşünürsek Zincirleri-mizi bir noktada kırmamızgerekiyor.
“Bilgi En Büyük Güçtür“
Francis Bacon
Gençlerimize vermemiz gereken en büyük öğütlerden birini, Filozof Francis Bacon söylemiş “Bilgi en büyük güçtür.” Gençlere bilgiyi aramayı öğrettiğimizde, nasıl bir gelecek ve kişisel gelişimin kendilerini beklediğini çok iyi bir şekilde anlatmak ve yaşamalarını sağlamak için kıvılcım yakmak en büyük borcumuz.
ATATÜRK, ne kadar güzel ifade etmiş öğrenim görmeleri için gençleri yurtdışına gönderirken.
“Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
Okuma Alışkanlığı’nın psikolojik boyutu en ağır basan kısmı, detaylandırmaya başladığımızda yaşam şeklimizi gözden geçirmeye kadar derinleşecek bir nokta olan psikoloji için baz olarak üzerine düşünmemiz gereken kısım;
İngilizce de procrastination (prokrastıneyşın) olarak geçen Türkçesi, erteleme, geciktirme savsaklama olarak tercüme edebileceğimiz, kötü bir alışkanlığın hayatımızı az ya da çok yönetiyor olmasının etkisi ve bu alışkanlığın herhangi bir işi yapmada zorlanmamıza sebep olmakla birlikte odaklanmamıza engel olmasıyla başlayan ve işin yapılış ve sonuç kalitesini etkileyen bir konuyu derinlemesine tartışmaya kadar gidiyor.
Yine de özetle okuma alışkanlığında gün içinde okuma eylemi için bir zaman belirleyip elimize kitap almak sıfırdan büyük bir eyleme dönüştürmek iyi bir başlangıç olacaktır.
Okuma Alışkanlığına rakamlar penceresinden bakarsak resmi daha rahat görmeye başlayabiliriz.
- Türkiye’de 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.
- Türkiye’de kitap tiraj basım rakamları 2000 – 3000 (Komşu ülkelerde 100.000) iken Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor.
- Japonya’da 1 kişi yılda ortalama 25 kitap okurken, Türkiye’de bu oran akılalmaz şekilde 6 kişi 1 kitap şeklinde.
- Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7, Türkiye’de de yılda 12 bin 89 kişiye 1 kitap düşüyor.
- Avrupa Birliği’nde 7.500 kişiye bir kütüphane düşerken, ülkemizde 50 bin kişiye bir kütüphane düşüyor.
Rakamlar canımızı daha fazla acıtmadan konumuza dönerek kitap okuma alışkanlığımızı artırmanın yöntemlerine değinelim.
Her şey güdülenme – motivasyon ile başlıyor.
Okuma Alışkanlığımızı kazanmak ya da artırmak için motive olmamız ve okuma işini ertelemeden doğru şekilde odaklanarak devamlılık arz etmesini sağlamamız işin özü haline geliyor.
İşin manevi yönü yanında maddi boyutu da önemli hale geliyor hele ki ülkemizin içinde bulunduğu durumda kitap edinmek ve okumak çok zor olabiliyor. Bu düşüncenin doğruluk payı olmakla birlikte bahane yaratmak içinde en ağırlıklı kullanıldığı da yadsınamaz bir gerçek.
Her durumda bir başlangıç noktası seçilerek adım atılabilir yeter ki isteyin. Günde 1tl kenara koysak 1. ayın sonunda bir kitap alabilir, 2. el kitapçılar ziyaret edilebilir, kitabı takas edebilir, kütüphane ya da kitap okuyan birisinden ödünç kitap alınabilir. Hatta ve maalesef yolda giderken bile, kağıt konteynırlarının yanında kitaplara denk gelinebilir! (son söylediğimi küçümsemeyin yakın zamanda havalimanında çöpte bulunan milyon Avroluk resim gibi bir değere bir an’da sahip olabilirsiniz.)
Okuma Alışkanlığınızı Artıracak Tavsiyeler
Motive Olun
Okuma Eylemi sonucunda yazma becerisi, konuşma becerisi, bilgi edinme gibi kazançlarınızı ve hayatınıza katacaklarını düşünün. Belirlediğiniz bu düşünceleri, isterseniz sürekli görebileceğiniz bir yere asın ve hatırlatmasını -dürtü oluşturmak- sağlayın.
Hedef Belirleyin
Belirli bir zaman diliminde okunacak kitap sayısı ve ilginizi çeken konularda okumalar yapmak güzel bir başlangıç hedefi olacaktır.
Genel olarak haftalık 1 kitapla yıllık asgari 52 kitap ideal okuma alışkanlığı olarak hedeflenebilir. Üzerine çıkmaksa sizin elinizde…
Araştırın
İlgi alanlarınızdaki konular ve kişiler ne tür ve hangi kitapları okuyor?
Konuyla ilgili yetkin kişiler kimler ve yazdıkları kitaplar, kitapların beğenilme ve tavsiye oranları neler?
Hangi kitap bana ne fayda sağlar?
Sosyal ağımdaki kişiler neler okuyor?
Gibi fikir verecek sorular ile “Şimdi ne okuyacağım? Ne okumalıyım?” sorularına da cevap bulmak bir kaç tık yakınınızda.
Bookicious, Bookauthority, Goodreads Book Awards 2020 , Goodbooks gibi erişimler fikir verecek güzel kitap tavsiyeleri vermekte.
Basılı kitaba alternatif E-kitabı değerlendirin.
E-kitap farklı bir deneyim sunmakla birlikte farklı bir alışkanlık gerektiriyor. Ücretsiz kitap ve okuma uygulamaları ile birlikte okuma alışkanlığınıza katkı sağlamakla birlikte, benim gibi kitaba not almak renkli işaretlemek gibi bir alışkanlığınız var ise ücretli versiyonlar ve e-kitab’a özel kindle, kobo gibi okuma araçları ile ideal okumayı sağlayabilseniz de kağıda dokunma hissi ve kokusu ile aldığınız hissi sağlamamaktalar.
Burada sosyal bir mesaj da vermeden geçmeyelim; her ne kadar geri dönüşüm de olsa kağıt tüketimini de göz önünde bulundurmamız açısından çoçuklarımızdan ödünç aldığımız geleceğe etkisini göz ardı etmemek gerekli.
Şu ana kadar motive olup araştırdığımız ve hedefimizi oluşturduğumuza göre, artık kitabı edinmek, çalışmamızı takip etmek ve başarımızı görerek motivasyonumuzu artırmak için ise;
Araçlar Kullanın
Motivasyon ve gelişim için araçlar kullanın, Amazon ailesinin bir parçası olan ve sosyal kataloglama yapan GoodReads (IOS / Android) bu konuda yardımcı olabilecek popüler uygulamalardan birisi. (Alternatif uygulamalar için yazı sonuna bakınız)
Goodreads: Sitenin 30 milyondan fazla üyesi, veritabanında 900 milyon kitap ve 34 milyondan fazla kitap incelemesi var. Kullanıcılar bir kitaplık oluşturur ve yazdıkları, okudukları veya okumayı planladıkları kitapları eklerler ve kitap raflarının içeriğine göre öneriler alırlar. Aynı zamanda kitap severler için büyük bir sosyal ağdır.
Sadede geldiğimizde, bahanelerden kurtulduğumuzda; her ne tarzda kitap okursak okuyalım, bir kitap ile kıvılcımı çakmalı ve yeni kitaplar ile alevi, geleceğimiz için harlamalıyız.
Yazar Notu: Kitap okuma alışkanlığım olsa da motivasyonumu artırmak amaçlı yakın zamanda aktif olarak kullanmaya başladığım Goodreads profilimi, göz atmak isterseniz diye de ekliyorum.
Keyifli Okumalar…
Alternatif Okuma/kitap Uygulamaları
Uygulamaların çoğu İngilizce olmakla birlikte kullanımda Türk kullanıcıların çoğunlukta olduğu birkaç uygulama da rahatlıkla temel İngilizce ile kullanım sağlanabilmekle beraber ücretli uygulamalar asgari 200 sayılarında kitap eklemenize izin vermektedir.
Emin ÇAPA’nın “Eğitimde Çöküş” isimli haberindeki istatistikler ve etkisi de çok mu çok önemli.
Last modified: Ocak 14, 2023