Önce TDK’nın Koleksiyon tanımına bakarak yazımıza başlayalım. Koleksiyon; “Öğrenme, yarar sağlama veya zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflara ayrılmış nesnelerin bütünü, derlem. derken etimolojik olarak kelime, Fransızca collection “toplama, biriktirme” sözcüğünden ve daha temele indiğimizde Latince aynı anlama gelen collectio sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince colligere, collect- “toplamak” fiilinden +tion sonekiyle türetilmiştir.
Kelime kök itibariyle toplamak olsa da günümüzde ve kullanım geşlişimi olarak baktığımzda asıl “nitelikli toplama” işlemi olarak anlamlandırılması ve kullanılması daha doğru oluyor.
Neden Toplama Değil?
Bir biriktirme faaliyeti yapmaya başladığımızı varsayaşım objemiz kitap olsun. Gördüğümüz her kitabı almaya ve saklamaya başladığımızı düşünelim bir süre sonra kitap yığınları arasında kalacağımız ve içerisindeki değerli eserleri kaybedeceğimiz korumakta zorlanacağımız gibi birçok problemin yanında değer/değerlerinin de düşüreceği aşikardır.
Örneğin bir kitabın ilk baskısı 10birim değerliyken ilk baskının imzalı olması 15birim imzanın genel (kişiye “Bora’ya sevgilerimle” gibi özel değil) olması kitabın nadirliğine ve temizliğinin yanıda 30birim değer kazanmasına sebep olacaktır. Burada işi bir adım öteye taşımaya karar verdiğinizde imzalı kitapları biriktirmek koleksiyona giriş yapmış olmak demektir.
Örneğimiz akla ilk gelen materyallerden biri olan kitap olsa da taş ve kabuk’tan tutun da araba ve uçağa kadar her nesnenin koleksiyonu yapılabilir.
Tüm bu biriktirme işinde baştan planlanmadıysa materyal sayısı çoğaldıkça planlama ve kategorizasyon ihtiyacı doğacaktır. Konuyu canlı bir örnek üzerinden iletletmek isterim.
Yurtdışında yaşayan bir koleksiyoner dostum uzun yıllardır saat koleksiyonu yapmakta 70 li yıllarda yaşanan quartz krizi ile birlikte mekanik saatlerin atıl kalmasına gönlü razı gelmeyip bulduğu tüm saatleri toplamaya çalışmış şu anda evinde çuvallar dolusu saat yıllardır bodrum katında ayrıştırılmayı ve kategori edilmeyi beklemekte.
Durum böyle olunca zaman ayırıp ayırmak kategorize etmek etiketlemek saklama ortamını sağlamak gibi işlerin yapılması büyük bir iş haline gelmeye başlıyor hal böyle olunca, tüm bu işleri biriktirilecek materyal almaya başlamdan önce planlamak nitelikli bir çalışma yapılmasını sağlayacaktır.
Saat dünyasından örnekle devam edecek olursak;
- Üretim Dönemi- Yılı
- Marka & Model
- Üretim Sayısı (limitli)
- Tarzı (Dalış, Pilot, Klasik vb.)
- Türü (cep, kol, duvar, masa saati)
- Özel teknik kullanılıp kullanılmadığı (Mine/Enamel, Cam vb.)
- Mekanizma (Quartz, Mekanik, Mikro Rotor)
- Modül (Akrep ve yelkovan ile saniye dışında kalan tüm fonksiyonlar)
- Kasa Tipi (Klasik, Bullhead vs.)
- Maliyet Aralığı
- Temin Edilebilirlik
gibi onlarca koleksiyon kriteri devreye girecektir.
Jaquet Droz Enamel kadranlı Minute Repeater
bora eresici collection koleksiyon koleksiyonculuk saat koleksiyonu
Last modified: Temmuz 23, 2020