Yazan: 5:40 am
Kategori: Teknoloji

Tahmini okuma süresi: 3 dakika

Korsan Yazılımların Şaşırtıcı Olmayan Gerçeği

Korsan Yazılımların Şaşırtıcı Olmayan Gerçeği

BT firması Computer Disposal Limited (CDL), en yaygın olarak hangi uygulamaların korsan yazılım olduğunu keşfetmek için yüzlerce yazılım adını “torrent” ve “ücretsiz indir” terimleriyle eşleştirerek Google arama verilerini analiz etti.

Sonuçlar, çok şaşırtıcı olmamakla birlikte, çekilen fotoğrafta, yaratıcılık ve üretkenlik ağırlıklı, çok bilinen uygulamalar radara yakalandı. Sonuçlar şaşırtıcı değil, son iki aylık araştırmada, bazı yeni uygulamalar hariç, liste başı uygulamalar yıllardır bu listede. Konuya farklı bir bakış açısı ile bakmayı denediğimiz ve “Neden uygulamalar, korsan yazılımlarının kullanılmasına izin veriyor?” sorusunu sorduğumuzda ise konu farklı bir noktaya taşınıyor.

Teknolojik olarak, kopyalamayı engellemeyi tartışmak, uzayıp giden tartışmaya dönebilecekken işe psikoloji ve yatırım penceresinden bakmak çalışmayı farklı noktaya taşıyor.

Teknoloji Korsanı Nedir?

Kendi içinde farklı kulanım şekilleri olsa da olayda geçen teknoloji korsanlığını tanımlamak faydalı olacak.

Teknoloji korsanlığı, bir ürünü ödeme yapmadan tamamen ticari ve/veya kişisel olarak kullanmaktır (Basit tanım).

Kendi içinde korsan ürünün sadece kullanıcısı olanlar ile korsan ürün haline getiren kişi ve/veya gruplar (Korsanlar) olarak ayrıştırılabilir.

Neden korsanlık yapılıyor diye soracak olur ve korsan site ziyaretlerine bakarsak, (Bkz. Media piracy site visits by country) neden bazı ülkelerin listede olmadığını düşünmek bile kullanımın maddi ve manevi olarak neden yapıldığı konusunda bir fikir verir (Farklı bir yazıda değinebiliriz). Bu yazımda konuya daha ağırlıklı olarak üretici ve nihai tüketici tarafından bakmaya çalışacağım.

Bahise farklı bir araştırmayla devam edelim, Net Marketshare Share Statistics for Internet Technologies güncel araştırmasında işletim sistemlerinin kullanım oranları yer alıyor. Farklı araştırmalarda 2. sıradan itibaren liste değişse de ilk sırada Microsoft Windows yer alıyor.

OSKullanım
Windows87.56%
Mac OS9.54%
Linux2.35%
Chrome OS0.41%
Unknown0.13%
BSD0.01%

Linux ücretsizdir, tüketici tarafında korsan olamazsınız fakat farklı linux dağıtımları kullanarak korsanlık yapabilir şapkanızın rengini tercih edebilirsiniz.

Mac OS Apple donanımıyla birlikte gelir, bu yüzden kimse korsanlık yapmaz. Korsanlık maliyeti yüksektir (% 0.0005’i hackntosh olarak kullanıyor olabilir ki çok önemli bir oran değil).

Bu durumda liste başı olan Windows (Her bir Windows sürümü, sunucu dahil) korsan yazılımı olan tek işletim sistemi olarak karşımıza çıkar.

Liste başı olan Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi (!!?) Neden Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemidir?

Microsoft Windows zamanında -ekranları ile- Mac OS’dan çok şey aldı ve kullanıcı deneyimini 15 floppy diskli kurulumları ve command ekranından (Halen kullanımı tercih edilir) farklı bir noktaya getirerek, bu kolay kullanımı ile de gönülleri fethetti (Genel kültür bilgisi, Windows 10 3,5″ floppy disk ile gelseydi 2639 adet disk olacaktı 🙂 )

Peki Windows’u çok kullanılır kılan sadece bu gelişme mi?

Biraz tavuk ve yumurta paradoksu gibi olmakla birlikte şöyle düşünelim; elimizde bir ürün var, bu ürünün herkes tarafından kullanılması mümkün, bu şekilde olmasını istiyor ve bekliyoruz. Bu aşamada ortaya bu kullanımın istenen seviyeye çıkmasını beklemek ya da bu kullanım oranını sağlamak için pazarlama faaliyetleri ve bir katalizör kullanılması gerekliliği çıkıyor.

Pazarlama Dünyasında her yol mübah. Bunlardan en çok kullanılanı Viral-Gerilla Pazarlama da burada devreye giriyor. Gerilla Pazarlama’ya örnek verilen ve Marlboro’nun batmaktan kurtulmasına dair bir efsane vardır, konumuzla da benzer özellikler taşıyor.

Marlboro’yu batmaktan kurtaran dahi Philip Morris

Marlboro firması ilk kurulduğunda, işleri hiç de yolunda gitmiyormuş. Şirketin, iflasın eşiğinde olduğu günlerde, adamın biri bir teklifle çıkagelmiş: “Satışları bir ayda üç katına çıkartırım. Bunun karşılığında da şirkete %50 ortak olurum. Bu vaadimi gerçekleştiremediğim takdirdeyse ömrümün sonuna dek fabrikanızda bedavaya tütün sararım.” Zaten çıkmaz sokakta olan Marlboro sahipleri, “Bir haftaya kadar iflas bayrağını çekeceğiz, kaybedecek bir şeyimiz yok” deyip, bu teklifi kabul etmişler.

Adam hemen kolları sıvamış; şirketin deposuna inmiş, binlerce boş Marlboro kutusunu ayağıyla tek tek ezmiş. Bir gece herkes evinde uyurken, kendisine tahsis edilen uçaktan tüm Kuzey Amerika şehirlerinin üzerine bu kutuları bırakmış. Sabah uyananlar, sokaklarda boş Marlboro paketlerini görünce “bu kadar çok tüketildiğine göre iyidir” diye düşünerek Marlboro satın almaya yönelmişler.

Hikaye ya da gerçek, kurguya pazarlama yönünden baktığımızda, farklı şekillerde de olsa pazarlama dünyasında halen çok sık uygulandığını görürüz. P. Morris’in yaptığı gibi kullanımı artıracak katalizör, insanların alım ve kullanım alışkanlıklarını iyi analiz etmesi ile çok görülen çok iyidir algısını yönetmek…

Benzer mantıkta, korsan yazılımlara izin verilmesi de aynı bakış açısıyla, “Ürünüm, ne kadar çok son kullanıcı tarafından tercih edilirse, daha çok kullanım sağlarım” olamaz mı? (Hem reklamın iyisi kötüsü de olmaz)

Yukarıdaki kullanım oranlarına baktığınızda, hangi işletim sistemini firmanızda kullanmayı tercih edersiniz?

Uygulamanın, bireysel kullanımda sağladığı konforu, işyerlerinin de çalışanlarına sağlamak amacıyla (İşlerin yürütülmesinde daha faydalı olacağından) bireyselde a birime satılan ürünü, kurumsalda ax30 birime alarak konumlandırırsınız.

Bir çok firma, pazarlama tarafında ürünleri konumlandırırken, benzer stratejinin etrafında gezinerek fiyat konumlandırması yapar. Freemium, trail vb. kullanım kısıt ve kontrollerini bilerek ve isteyerek esnetirler (Kullanıcı sayısı ve kullanım oranları için de gereklidir).

Korsan Yazılımda Ürün Konumlandırması

Tüketici zihninde, ürünle ilgili belli bir kavram oluşturmak olarak tanımlanabilecek ürün konumlandırması; kullanım alışkanlıklarına dokunarak ve farklı bakış açıları (İndirimli, psikolojik, bölümlenmiş, promosyonel, coğrafik, dinamik fiyatlama) gerektiren fiyat çeşitlemesiyle, ürünün varolma savaşında çok büyük rol oynamaktadır.

Bu noktaya nasıl geldik?

Ürünü, bu ürün çok kullanılıyor ve çok kullanılıyorsa da iyidir algısını yaratarak kullanımı artırmak bunun üzerine fiyatlamada bireysel yükünü, kurumsal üzerinde dağıtarak dezavantajı avantaja çevirme stratejisi ile kullanım ve satış eğrisini yönetmek başarılı bir strateji olarak karşımıza çıkıyor.

Geldiğimiz noktada, bundan sonraki adım 2. sıradaki Linux OS’den de rol çalmaya başlayarak geleceği yönlendirmeye çalışmak…

Windows Subsystem for Linux (WSL)


Kaynakça:

1.2 BILLION VISITS GLOBALLY TO PIRACY SITES IN COVID-19 FEB 2020

(Visited 144 times, 1 visits today)

Last modified: Ekim 31, 2021

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!