Yazan: 3:00 am
Kategori: Edebiyat, Sağlık, Sanat, Sinema

Tahmini okuma süresi: 1 dakika

Duygulara Alan Açmak

Duygulara Alan Açmak

Çoğumuz belli duyguları hissetmekten kaçınırız. Kaygı, korku, öfke, kıskançlık, suçluluk, utanç gibi duygularla temas etmek bizler için zorlayıcı olabilir.

11 yaşındaki Riley ve ailesinin başka bir şehre taşınması ile başlayan filmde, yaşanan bu önemli değişimin Riley üzerindeki etkisi 5 temel duygu üzerinden anlatılıyor; Neşe, Üzüntü, Korku, Öfke ve Tiksinti. 

Film boyunca bu duyguların kendi aralarındaki konuşmalara tanık oluyoruz. Neşe baskın duygu olmaya ve sürekli Riley’i mutlu etmeye çalışırken diğer zorlayıcı duyguların da ne kadar güçlü bir şekilde Riley’nin hayatında yer aldıklarını görüyoruz. 

Filmde duyguların yanı sıra kişiliğimizin nasıl şekillendiği, anıların nasıl oluştuğu, beynimizin nasıl çalıştığı, düşünceler-rüyalar-bilinçaltı-hafıza kavramları ve kişisel değerlerin önemi gibi önemli konular da titizlikle ele alınmış ve keyifli bir seyir haline getirilmiş.

Inside Out, yalnızca çocukların değil yetişkinlerin de izlemesi gerektiğini düşündüğüm ve seanslarımda da sıklıkla önerdiğim bir animasyon film.
2022’de ikincisinin geleceğini duyduğumdan beri yeni filmi de heyecanla bekliyorum.

Aslında her duygu bizim için yol gösterici. Dolayısıyla ne hissettiğimizi fark edip duygumuzun ismini koyabilmek çok kıymetli. Olumlu ya da olumsuz şeklinde etiketlemeden tüm duyguları kabul edip onlardan kurtulmaya çalışmadan, aksine tüm duyguları kucaklayarak ilerlediğimizde ihtiyaçlarımızı karşılamaya daha yaklaşıyoruz. Bu konuda kendini anlamak isteyenlere destekleyici olacağını düşündüğüm iki kitap önermek istiyorum.

Duygular Sözlüğü kitabının yazarı Tiffany Watt Smiths da duygusal sağlığa ulaşmak için duygularımızı tanımak ve anlamak zorunda olduğumuzu söylüyor. Farklı kültürlerden seçilen 154 duygudan oluşan bu sözlük, bildiğimiz sıkıcı sözlüklerden çok uzak, keyifli ve mizahi bir dile sahip. 

Amerikan Psikoloji Derneği onaylı bir çocuk kitabı olan Duygular Mutfağı ise; şaşırmış çilek, üzgün ıspanak, kaygılı karpuz gibi karakterler üzerinden duyguları anlatan, duyguların bizler için birer haberci olduğunu ve zor duygular ile karşılaşan bir çocuğun neler yapabileceğini anlamamıza yardımcı oluyor. Çocuk kitabı olmasına rağmen yetişkinlerin de keyifle okuyacağını tahmin ediyorum.

İhtiyaçlarımızı anlamak için duygularımıza alan açarak “Şu anda ne oluyor, bende ne var?” diye sormak ve kendimize temas etmek çok kıymetli. 

(Visited 497 times, 1 visits today)

Last modified: Ocak 29, 2022

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!