Yazan: 3:59 am
Kategori: Sanat, Sinema

Tahmini okuma süresi: 7 dakika

SİNEMADA ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU

Alman Dışavurumculuğunu temsil eden sadece mizansen değil, aynı zamanda içerik ve karakteristikler; nefret, öfke, kan ve intikam. Bunların hepsi Alman Dışavurumculuğu sanat eserleri için ana anahtarlardır.

ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU - Nosferatu (1929). Yönetmen: F.W. Murnau.

SİNEMADA ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU

           Alman sineması, dünyanın en eski sinemalarından biri olmasının yanı sıra en derin filmelerden bazılarını da tarihinde barındırır. Alman sineması, Lumiere kardeşlerden önce başladı; Skladanowsky kardeşler “Kış Parkı” nı çekti ve Grand Café’deki Lumiere Kardeşler Tarihi Gösterisi’nden bir ay önce, Kasım 1895’in başlarında Berlin Tiyatrosu’nda halka sunuldu . Ama öte yandan Alman sineması Fransa, İngiltere ve Amerika’daki kadar gelişmiş değildi. Her ne kadar Skladanowsky kardeşler öncü yapımlara imza atsa da, Alman film endüstrisi bir şekilde önümüzdeki 15 yıl içinde büyüyemedi.

          Birinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden ve Alman tiyatrolarından ithal edilen filmlerin ortadan kalkmasından sonra, Almanlar olabildiğince yerel filmlerin sayısını artırmaya çalıştı. İlk adım, 1917’de Alman filmlerini üretip pazarlamak ve Almanya’nın hem yurtiçinde hem de yurtdışında imajını iyileştirmek için hükümetin aldığı bir kararın ardından ulusal bir anonim şirket (UFA) kurmaktı. Bu amaçla Berlin yakınlarında büyük yeni stüdyolar kuruldu.

          Alman sinemasının, daha sonraki yıllarda II. Dünya Savaşı’ndan önce Avrupa’nın en büyük stüdyosu haline gelen UFA’nın kurulmasıyla bir sanat formu olarak yaratıldığı söylenir. Dışavurumculuğun ortaya çıktığı ve çeşitli sanat teknikleri ve türleri arasında hakim olduğu genel atmosfer buydu.

DIŞAVURUMCULUK ( EKSPRESYONİZM)

           Dışavurumculuk (Ekspresyonizm / Expressionism), resim, mimari, edebiyat, tiyatro ve sinemada ortaya çıkan teknik bir hareket veya sanatsal tekniktir. Dışavurumculuk, 1905 ve 1920 yılları arasında, özellikle Almanya ve Avusturya’da zirveye ulaştı.

Vincent Van Gogh, Edward Munch, Gustav Klimt, James Ensor, Wassily Kandinsky, Oskar Kokoschka, Franz Marc, Erich Heckel ve Chaim Soutine, dışavurumculuğun en önemli temsilcilerindendir ve birçok kişi ondan ilham almıştır.

          Sinema ve resme göre sanatçının öznel duygularını ve psychedelic derinliğini görselleştirmeye çalıştılar ve bunu başarmak için gerçekçi olmayan ve karanlık teknikler kullandılar çünkü o zamanlar sanatta bile mükemmel ya da gerçek olmaya gerek olmadığına inanıyorlardı; kullandıkları teknikler sembolizm ve soyutlama gibi tekniklerdi.  Psikolojik derinlik, renk, kütle, kişilik, dekor, aydınlatma, makyaj, binalar, aksesuarlar, oyunculuk tarzı ve sahneleme algısının güçlendirilmesinin kasıtlı olarak çarpıtılması gibi yöntemler bunlardan bazılarıdır.

Alman Dışavurumculuğu, amaçları geleneksel toplumu altüst etmek olan çeşitli diğer çağdaş gelişmelerle bağlantılıdır. Bu gelişmelerin hepsi, toplumda değişimler gerçekleştirmek ve Almanların statülerini tanımlamak için ortak bir özlem duymaktadır. Ekspresyonizmin kendisini, özellikle Modernizm ortamına yerleştirildiği için, açıkça ayırmak zordur, bu nedenle farklı hareketlerle çeşitli ilişkileri vardır. Ekspresyonistler başlangıçtan itibaren iki gruba ayrılmışlardır: biri doğaüstü bir şekilde yönlendirilenler, diğeri ise politik eylem ve kolaylık tarafından kontrol edilenler. Bu iki grup, zaman içinde Alman Dışavurumculuğu’nun Alman Modernizmi ile birleşmesine neden olacak kadar geniş kapsamlıydı. Bu Ekspresyonizm türü de aynı şekilde Fütürizm, Dada ve diğer Ekspresyonist gelişmelere planlar vermiş ve bunlardan etkilenmiştir.

ALMAN EKSPRESYONİZMİNİN ÖNE ÇIKAN TEKNİKLERİ


Anlatım anti-romantik, renkler bariz ve aldatıcı, açılar ve perspektifler çarpıtılmış ve tasvir ettikleri şekiller alışılmadık ve anormal tezahürler ve boyutlardadır. Hepsi aynı sahnelerde psikolojik bir şok yaratmak ve geleneksel tezahürlerden uzaklaştırmak amacıyla işlenmektedir. Genel olarak, Alman Dışavurumculuk sineması mizansene odaklanmış ve önem vermiştir. Şüpheli ve gizemli bir atmosferle karakterize edilmiştir. Sessiz sinemanın en belirgin ve benzersiz yöntemi Alman dışavurumcu filmleridir. Alışılmadık kamera açıları, ışık ve gölge arasında keskin bir kontrast oluşturan “Chiaroscuro” olarak bilinen benzersiz ışıklandırma tekniği, gerçeküstü dekorasyon, abartılı tiyatral karakter performansı ve aşırı süs pudrası kullanımı bunun bir parçasıdır. Bu unsurların uygulanmasındaki amaç, belirsizliği artırmak ve karakterlerin özel görüşünü ve modern dünyadaki yabancılaşma duygusunu ifade etmek, hezeyan, rüya ve duygusallığın tasvirini yapmaktır.

SİNEMADA ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU
The Cabinet of Dr. Caligari (1920). Directed by Robert Wiene

            

I. DÜNYA SAVAŞI SONRASI SÜREÇ

Dışavurumculuk, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Alman sinemasında baskın sanatsal tarz haline geldi; şüphe, vahşet ve hayal kırıklığının hakim olduğu savaş sonrası iklimle uyumluydu. Almanya’nın Birinci Dünya Savaşı’ndaki yenilgisinin sonucu olan Versailles Antlaşması’nın doğal bir sonucu olarak Alman ekonomisinin Müttefikler tarafından çökertildiği 1920’lerin başında çekilen “Dr. Caligari’nin Kliniği” (1920) (Das Cabinet des Dr. Caligari) gibi saf Alman dışavurumcu filmleri olarak tanımlanabilecek çok az film vardır. Ancak Alman Dışavurumculuğu sadece sanatsal bir üslup ve hareket değil, bir gösteri yapma ya da bir hikayeyi anlatma tarzının ötesinde, toplumsal, sosyal ve politik perspektifleri olan bir tavırdı. Alman Dışavurumculuğu, hayata ve özellikle de değişime doğru ilerleme yöntemleri olarak anlaşılabilir. Çeşitli Dışavurumcular “edebiyatın toplumda derin değişimler yaratabileceğine olan inancı” paylaşıyorlardı. (Gruber, 1967)


Konuları çoğunlukla delilik, saplantı, sert ve mistik duyguların (korku, delilik ve endişe) yayılmasıyla ilgiliydi ve tüm bunlar Almanya’nın içinden geçmekte olduğu durumu yansıtıyordu. Alman halkı ve tüm toplum büyük bir akıl hastalığından geçiyordu ve bu durum sanatlarını da etkiledi.

Örneğin, F.W. Murnau’nun Nosferatu: Bir Korku Senfonisi filmi Alman sinemasında dışavurumculuğun en iyi örneklerinden biridir. Bram Stoker’ın büyük dehşet romanı Drakula’nın yeniden anlatımıdır. Ancak karakterlerin isimleri, kuşak organizasyonunun film uyarlaması için hakları almayı ihmal etmesi nedeniyle değiştirilmiştir. Murnau’nun dışavurumcu yaklaşımı, Caligari’deki selefinden daha az netti, bir bakıma bazı gerçekçi mekanlar kullandı, ancak bunları bu gerçekçi olmayan dekor, sahne ve karakterlerle karıştırdı. Ancak Nosfirato şiirsel ve kendini ifade eden sanatsal üslubuna sadık kalmıştır. Mornau’nun seyirciyi şok etmek için kullandığı tarz oldukça basitti. Karmaşık görsel efektlere çok fazla bel bağlamadı ama mükemmel kamera açılarını ve zamanlamayı seçmedeki becerisine, gölgelerin zekice kullanımına ve karakterlerin yüzlerindeki yakın çekimlere güvendi. Bu yöntem, basitliği içinde devrim niteliğindeydi.

Modern korku filmlerinde hala etkisini görmek mümkün ve hala psikolojik duygularımız üzerinde etkili olan en korkunç filmlerden biri olmaya devam ediyor.

SİNEMADA ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU
Nosferatu (1929). Directed by F. W. Murnau

Murnau’nun Nosferatu’da dışavurumcu üslubu ele alış biçimi Dr. Caligari’ye göre biraz daha az göze batıyor. Olay örgüsü tanıdık bir bağlamda kurulurken, filmin mekanları da Dr. Caligari’nin mekanlarından farklı olarak izleyici için tanıdıktır. Tüm filmin gerçekçilik ve gerçek dışılık arasında bir şekilde karıştığını, bir yandan insanların algılayacağı ve bileceği bazı hoş dışavurumcu sahneleri iletmek için gerçek mantıklı ortamlar kullanırken, diğer yandan gerçekçi olmayan karakterler, sahne, makyaj ve genel olarak gerçek dışı bir mizansen kullanıldığı görülmektedir. Gerçek ve gerçek dışı aygıtları karıştırmayı cesur ve akıllıca bulduğumu ve bunun daha da saykodelik bir korku hissi yarattığını söyleyebiliriz.


Murnau’nun Nosferatu’yu ışıklandırma biçimi, olay örgüsünün ilerleyişi açısından son derece dikkate değerdir. Işık ve gölge arasında önemli bir ayrım vardır. Güneş ışığı aile, memnuniyet ve mutlulukla ilişkiliyken, karanlık kötülük ve hastalıkla ilişkilidir. Ayrıca, zamanı tanımlamak için renkleri kullanır. Ayrıca, Orlok‘un gerçek dışı ve yabancı görünmesini sağlamak için filmin bir parçası olarak hızlı hareket ve durma hareketi gibi tuzak etkilerinden yararlanılır. Orlok, özellikle bizim insani gerçekliğimize benzeyen bir dünyada, açıkça, korkunç ve akıl almaz bir şeyin var olduğu fikriyle oynar.


Nosferatu’da, yirminci yüzyılın sonları ve 21. yüzyılın ortalarındaki vampirden farklı olarak, Nosferatu zarif, lekesiz ve şaşırtıcı değildir. Diğer vampir filmlerinin çoğunun yeniden üretmeye çalıştığı zengin, pürüzsüz Drakula isteğinden yoksundur. Orlok, fareler ve sıçanlarla vs. yatıp kalkan bir hastalık kaynağıdır; temelde bir kemirgeni andırır.

NAZİ ALMANYASI DÖNEMİ


Naziler Almanya’da iktidara geldikten sonra, birçok Alman sinemacı siyasi kargaşadan, dini zulümden ve özgürlük karşıtı iklimden kaçmak için Amerika Birleşik Devletleri’ne ve diğer ülkelere kaçtı. Böylece, Dışavurumcu sanatsal tarz geliştirildi ve Amerikan Korku filmleri ve Noir filmler gibi diğer türlerle melezleştirildi. Dışavurumculuğun birçok özelliği, Alman dışavurumcu sinemasına çok şey borçlu olan gölgelerin dramatik kullanımı gibi günümüz korku filmlerinde bile görülebilir.

Belki de 1930’larda Universal tarafından üretilen korku filmleri, özellikle Dracula ve Frankenstein (her ikisi de 1931’de) Alman dışavurumculuğunun etkisinin bir örneğidir. Alman dışavurumculuğunun etkisi sadece korku filmlerinde değil, Kiracı gibi ilk sessiz filmlerinden itibaren Alfred Hitchcock da dahil olmak üzere pek çok sinemacıda görülmüştür: The Fog of London (1927) ve hatta başyapıtı “Psycho” (1960) gibi ilk sessiz filmlerinden itibaren, özellikle duş sahnesinde Alman Dışavurumculuğu tarzının birçok yönünü kullanmıştır.

SİNEMADA ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU
Psyco (1960). Directed vy Alfred Hitchcock

 “Alman Dışavurumculuğu renk, ölçek ve mekanı çarpıtmakla ilgilidir.

ALMAN SİNEMASININ DÜNYAYA ETKİLERİ

Psycho filminde (1960) gördüğümüz gibi, Alfred Hitchcock izleyicisi için önceden belirlediği heyecan dozunu verir. Psycho’da Alfred Hitchcock izleyiciyi bir örümcek ağına hapseder, katilin kimliğini merak eder ve sonunda duyacakları ve görecekleri karşısında şaşkına döner. Alfred Hitchcock düşük bir bütçeyle çektiği için Hollywood başlangıçta bu filmi boşuna ve başarı şansı az görerek finanse etmeyi reddetti. Film tüm beklentilerin aksine gişede büyük kârlar elde etti. Filmin en önemli sahnesi ve Alman Dışavurumculuğundan açıkça etkilenen ana sahne duş sahnesidir. Sahnenin büyüklüğü mizanseninde, besteci Bernard Hermann’a ait olan ve yükselen seste, kameranın hareketinde ve kameranın iki dakikayı aşmayan bir süre içinde bir konumdan diğerine geçtiği suçun ayrıntılarını görmemizi sağlayan hızlı kurguda yatar.


Hitchcock, karakterlerin güdülerinin ve eylemlerinin kendisini zerre kadar ilgilendirmediğini birden fazla kez ifade etmiştir. Onun önemsediği şey sinematik teknikler aracılığıyla bir şeyler elde etmektir ve bunu başararak kurgunun mutlak önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Yapım şirketleri acımasızlığı nedeniyle projeye ikna olmamışlardır. Bu nedenle yönetmen, sonunda ucuz görünebilecek çok kanlı bir film yapmaktan kaçınmak için filmi siyah beyaz çekti. Her şey filmi kesecek şekilde kullanıldı.

Özel sinema efektleri ve büyük iddialar olmadan bütçe. Sonuç, sinema tarihinde iz bırakan ve bugün hala yeni olan bir filmdir.

SİNEMADA ALMAN DIŞAVURUMCULUĞU
 It Always Rains on a Sunday (1947), Directed by Robert Hamer

Çarpıcı görsel nitelikleri ve kasvetli ruh haliyle kara filmler ilk olarak 1940’ların başında Amerikan sinemasında ortaya çıkmış ve Alman dışavurumculuğundan esinlenmiştir. Tıpkı kendisinden onlarca yıl önce Ekspresyonizmin yaptığı gibi, siyah beyaz filmler de temsil ettikleri dünyanın kasvetli bir resmini sunmak için gölgeleri kullanır. Siyah beyaz filmlerde keşfettiğimiz başlıca özellikler karmaşık psikolojik yapılar, tek bir anlatı dizisini takip etmeyen hikayeler ve tehlikeli kadın karakterlerdir.


Alman dışavurumculuğu, Tim Burton’ın çalışmalarında görüldüğü gibi, günümüzde birçok filmin gelişimini gölgelemeye devam etmektedir. Edward Scissorhands (1990) ve Batman Returns’den (1992) Corpse Bride (2007) ve Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’e (2007) kadar hepsinde izine rastlamak mümkündür. Burton, özellikle filmlerinin görsel unsurlarında (Mizansen) Alman dışavurumculuğundan etkilenmiştir.


Örneğin Tim Burton’ın Batman’i (1992) gotik dışavurumculuktan esinlenen operatik bir trajedidir ve kimlik ve yalnızlık üzerine çok dokunaklı bir meditasyondur. Tim Burton’ın Batman Dönüyor’u selefine göre önemli bir ilerleme kaydederek, karakterlerinin içsel ıstıraplarını gerçekten ilgi çekici yollarla araştıran ve Alman Dışavurumculuğu’nun stilistik seçimlerine de atıfta bulunan daha karanlık, daha derin ve daha iyi bir devam filmi üretmek için birçok alanda memnuniyet verici iyileştirmeler sunuyor.

Aynı şeyi Sweeney Todd’da (2007) da görüyoruz. Her ne kadar müzikal bir film olsa da Tim Burton, Stephen Sondheim’ın komik-gotik müzikalini kana bulanmış, cömertçe üretilmiş ve çekilmiş bir gotik klasiğe dönüştürüyor. Bu, kan dökülmesini ve bordo fıskiyelerin bunaltıcı olmasını engelleyen hafif yürekli bir tona sahip bir korku müzikali. Tim Burton, aynı adlı oyundan uyarlanan ve birbirini çok iyi tamamlayan kasvetli bir müzikale kendi gotik tonunu katıyor. Kan ve intikamı duygusal ve ilgi çekici bir karakterle örerek filme derinlik katıyor.

Alman Dışavurumculuğunu temsil eden sadece mizansen değil, aynı zamanda içerik ve karakteristikler; nefret, öfke, kan ve intikam. Bunların hepsi Alman Dışavurumculuğu sanat eserleri için ana anahtarlardır.

Kaynakça

Denvir, B. (1975). Fauvism and Expressionism. London : Thames and Hudson.

Elger, D. (2002). Expressionism: A Revolution in German Art.

Frascina, F., Harrison, C., & Paul, D. (1982). Modern Art and Modernism: A Critical Anthology.

Gruber, H. (1967). “The Political-Ethical Mission of German Expressionism,”.

Hagemann, E. R. (1985). German and Austrian Expressionism in the United States, 1900-1939: Chronology and Bibliography.

Klarmann, A. D. ( (1965)). “Expressionism In German Literature: A Retrospect of a Half Century.”.

Myers, B. S. (1966). The German Expressionists: A Generation in Revolt.

Saad, D. (2018). German Expressionist Cinema.

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Last modified: Aralık 1, 2024

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!