Başka Mecra ailesi olarak bundan tam 1 yıl önce, 19 Mayıs 2020’de saat tam 19:19’da yayın hayatımız büyük bir heyecanla başladı !
Bir yılı geride bırakırken, paylaştığımız güzel işlere ve dokunduğumuz güzel insanlara bakıp tebessüm etmemek elde değil !
Bu güne kadar Edebiyat, Görsel Sanatlar, Müzik, Sahne Sanatları, Sinema, Felsefe, Sağlık, Seyahat, Teknoloji & İş Dünyası, Bilim & Akademi, Toplum & Hukuk ve Serbest Kürsü olmak üzere toplam 12 farklı kategoriden 107 farklı paylaşımcı toplamda 197 paylaşımda bulunmuş ! Metin, müzik, görsel, canlı yayın, podcast gibi hemen her türden paylaşımımız oldu…
Pek çok dostumuz gerek yayın kurulunda gerekse yürütme kurulunda bu zamana kadar emek verdi. Bir kaç tercih değişikliğinden sonra her üç günde bir yeni paylaşım yapmaya aralıksız devam ettik. Her geçen gün aramıza çok kıymetli paylaşımcılar katılmaya devam etti. Muhabbetimiz kıtalar ve diller aştı, ülkeler dolaştı.. Bir koca yıl boyunca birbirinden kıymetli paylaşımlarla sürekli olarak öğrenmeye devam ettik. “Bu işlerde” hiç birimiz profesyonel olmasak da, pek çok eksiğimiz olsa da, amatör heyecanımızla üretmeye devam ettik.
Pek çok farklı şehirden, farklı mesleklerden, farklı yaşlardan ve farklı zevklerden oluşan BaskaMutfak, geçtiğimiz sene boyunca üretmenin, öğrenmenin ve dayanışmanın tadını doya doya çıkarttı! Kâr amacı gütmeden böylesine özverili bir çalışmayı aralıksız yürütebildiğimiz için kendimizi de tebrik etmesek ayıp olur. Bu mutfaktan çok leziz muhabbetler çıktı!
Elbette pek çok eksiğimiz yahut yanlışımız olmuştur, olacaktır. Bizler bir avuç insanız. Ama öğrenmeyi ve paylaşmayı severiz. Başından beri her türlü eleştiriye talibiz.
Biz Kimiz ?
Sitemizin Hakkımızda kısmında kendimizi takipçilerimize şu satırlarla tanıtmıştık :
“Her şeyden önce bu mecra bir muhabbet ve paylaşım mecrasıdır. Yedi rengin ve sonsuz tonun iç içe yaşadığı dünyamızdan filizlenen güzellikleri paylaşmayı, yaşamın vazgeçilmez bir parçası sayanlarız. Bu mecrada paylaşımda bulunan, paylaşımlara kapısını açan ve mecramızın mutfağında yer alan herkesi buluşturan nokta da bu anlayıştır.
Bizler üretimin/yaratımın içinde olanlarız. Dünyayı renklerimizle, seslerimizle, düşlerimizle, öykülerimizle, araştırmalarımızla, buluşlarımızla, eylemlerimizle var edenleriz. Bütün dünyayı saran salgın hastalıklarda ya da savaşlarda dahi yaşamı üretmeye, ürettiğimizi paylaşmaya ve güzellikler içinde yaşanılabilir bir hayatı gezegendeki tüm bileşenlerle birlikte var edebilme umuduna sahip olanlarız.”
İlk günlerdeki BaskaMecra ekibinde yer alıp, hayat telaşesinden fırsat bulamayıp sonradan bizlerle olamayan arkadaşlarmız da; sonradan aramıza katılıp muhabbetimizi derinleştiren dostlarımız da, biz hepimiz hala daha aynı ruhla devam eden aileyiz.
Hikayemiz
Dün kim isek bu gün de oyuz. Ve BaskaMecra serüveninin başladığı koşullar aşağı yukarı aynı şekilde geçerliliğini sürdürüyor. Hala daha canımıza okuyan pandemi belası ( belki öğretici süreci ) devam etmekte. Tüm kayıplarımıza rağmen bizler de hala daha bu süreci dayanışma içinde en iyi şekilde atlatacağımıza dair inancımızda ısrarcıyız!
“Pandemi günlerinde bütün dünya olarak evlerimize kapanmışken, bir akşam iki çocukluk arkadaşı telefondan yaşananlara dair sohbet ederler. Ülkenin ve dünyanın içinde bulunduğu durumları konuşup üzüntülerini paylaşırlar. Derken birisi üzülmekten fazlasını yapmak gerektiğini hatırlatır ve salgın günlerinde insanlarla nasıl dayanışabiliriz sorusunu ortaya atar. Çok geçmeden yapabilecekleri en güzel şeyin ellerinde olanı paylaşmak olduğuna karar verirler. Yazılarımızı ve diğer ürünlerimizi paylaşabilir ve hakim olduğumuz alanlardaki bilgilerimizi insanlara sunabiliriz diye düşünürler. Herkesin eve hapsolduğu bu günlerde online bir mecra üzerinden bunu yapabileceklerine kanaat getirirler.
Fark ederler ki, eş dostlarıyla ettikleri sohbetler, tutuştukları cemler, aldıkları yollar ve düştükleri meşkler çok kıymetliymiş. Kendilerinin dışındaki dünyaya dokunmanın kıymetini daha bir anlamış olurlar. Evde kös kös oturmaktansa, herkesin heybesindekileri koyabileceği bir paylaşım mecrası oluşturmaya böylece karar verirler. Zor günleri kolaylaştırmaya, olgun meyveleri sofraya sunmaya niyet ederler. Bu niyetle üretimin/yaratımın içinde olan tüm dostlarını paylaşmaya davet ederler. Ve çok geçmeden ne kadar büyük, renkli, üretken ve sevgi dolu bir aileye mensup olduklarını bir kez daha fark ederler…”
Çağrımız
Yine Hakkımızda kısmında yer alan ve “aile” miz olarak isimlendirdiklerimize çağrımız da ilk günkü tazeliğini korumaktadır. Bizimkisi ezelden beri var olan ve ebediyen de var olacak olan bir olma ve birlikte üretme çağrısıdır.
Henüz hayata geçirmeye fırsat bulamadığımız pek çok niyetimiz var. Daha yapacak çok işimiz var ! Sensiz bir kişi eksiğiz elbette. Haydi pamuk gönüller muhabbete…
” Çevremizde pek çok insan sanat, bilim ve spor gibi sayısız alanda ürünler ortaya koymakta. Ortaya koyulan bu ürünlerin çoğu belki de benzerlerinden çok daha ‘profesyonel’ ve ‘nitelikli’ ler. Ancak biz amatörlüğün tadını, sokağın sanatını ve herkesin baş ucundaki eskizlerinin kıymetini bilenlerdeniz. Bizim için nitelik, güzel bir niyetle paylaşıma sunulmuş ürünün sıfatıdır. Bu niyetle ortaya konulmuş olan tüm ürünlere talibiz. Paylaşıma açabileceğiniz, insanların sofrasına koymaya uygun göreceğiniz tüm üretimlerinizi, bu sofraya sunmak üzere talibiz. Niyetimiz, ‘nitelikli’ ürünlerden tüm insanların faydalanması ve ürünlerini paylaşmak için bir mecraya ihtiyaç duyanların bu ihtiyacını karşılamaktır. Aslında küçük gruplar halinde hali hazırda kendi aramızda devam eden kıymetli muhabbetlere tüm taliplileri davet etmektir niyetimiz. Böylece, birliğimizi ve muhabbetimizi pekiştirebilir ve de her türlü sıkıntıya karşı gönlümüzü zengin tutabiliriz. Çok iyi biliyoruz ki, pek çok canımız enfes ürünler üretmelerine rağmen, ürünlerini paylaşabilecekleri düzgün bir mecra bulamamaktalar. Ürünlerini insanlara ulaştırmaya çalışan canlarımızın bu ihtiyaçlarını layıkıyla giderebilmek de bu işe girişmemizin diğer temel sebebidir. Gördük ki kendi çevremizde un, yağ, şeker, ocak, kazan, kepçe ve aşçının en güzelleri zaten mevcut. Ne durursun derler, helva yapsana !
Sizin için pek önemi olmayan, ‘mükemmel’ olmayan, paylaşmaya değer bulmadığınız her bir ürün, belki bir başkası için bulunmaz bir nimet ve muazzam bir ilham olabilir. Paylaşım mecramızın amacı her alanın en ‘yetkin’ ürünlerini ortaya koymak değildir. Düşüncemiz odur ki, belli bir alanda ortaya ürün koyabilenler ortaya çıkan ürünün tek sahibi değildirler. Sanırız ki bir resim görüldüğünde, bir şarkı duyulduğunda, bir şiir okunduğunda ve bir film izlendiğinde daha güzeldir. Bu yüzden paylaşmak üretenin boynunun borcudur deriz.
İşte bugün sizi borcunuzu ödemeye davet ediyoruz.
Edebiyat, Müzik, Sahne & Performans Sanatları, Görsel Sanatlar, Sinema, Felsefe, Akademi, Bilim & Teknoloji, Sağlık & Spor, Seyahat,Toplum & Hukuk ve daha nice alanda çalışmalar yürüten dostlarımız var.
Hobi olarak yahut meslek olarak uğraştığınız ve paylaşım yapacak kadar bilgi ve zevk sahibi olduğunuz her alanda sizi ortaya ürün koymaya davet ediyoruz. Biliyoruz ki en az bir alanda paylaşacağınız ürünler bir çok insanı güzelleştirecektir. Aramızda hali hazırda kendi alanında ortaya profesyonel ürünler koyan, geçimini bu uğraşlardan sağlayan, kamuoyu tarafından tanınan çok kıymetli dostlarımız da var. Bu canlarımız mesleki ve maddi değişkenler gereği tüm ürünlerini paylaşamayabilirler. Ancak onların da tecrübelerine ve kendileri için sorun olmayacak paylaşımlarına da talibiz. Her alandan, her türlü formattaki ürünlere açığız. Ve her türlü öneriye, desteğe ve yardımlaşmaya da talibiz. Şimdilik wordpress temelli bir web sitesi ve sosyal medya hesapları üstünden paylaşıma başlayacağız. Sonradan ihtiyaca göre mecrayı geliştirebiliriz.
Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Spotify, Soundcloud, Periscope ve LinkedIn gibi sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla paylaşımlarımızı ve etkinliklerimizi ilgililerine ulaştırmayı düşünüyoruz. Kendimizi layıkıyla temsil edebildiğimizi hissedemediğimiz mecralara alternatif olarak, kendi mecramızı oluşturup, kendi soframızı kuralım istedik. Muhabbetimiz daim olsun. Akıllarımız, bedenlerimiz ve gönüllerimiz şifa dolsun…
Güzel fikirlerinizi, dileklerinizi ve tebessümü esirgemezsiniz sanıyoruz… Şimdilik mecramıza yalnızca kişisel referans vasıtasıyla dostlarımızı davet edebilmeyi uygun gördük. Ancak niyetimizi paylaşacağını düşündüğünüz tüm dostlarınızla tanışmamıza vesile olmanızı özellikle rica ederiz. Önerilerinizi lütfen bize yazın. Güzellik paylaştıkça çoğalır.“
İlkelerimiz
Biz BaşkaMecra’daki çalışmalarımızda, söylem ve politikalarımızda aşağıdaki ilkeleri temel alıyoruz. Her türlü ayrımcılığa karşı dayanışma ilkesi BaşkaMecra olarak başkalıkların eşitliği/denkliği ve farklılıkların yaşamın kaynağı olduğu anlayışı etrafında toplanmış bulunmaktayız. Bu sebeple din/inanç, dil, ırk, milliyet, düşünce, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, tür, vatandaşlık/göçmenlik statüsü, hastalık/sağlık/engellilik durumu, yaş, kabiliyet, vb. temelli her türlü baskı ve ayrımcılığın karşısında duruyoruz.
Şiddetsizlik İlkesi
Birbirimizle ve toplumla kurduğumuz ilişkide, ürettiğimiz söylemlerde şiddetin her türlüsüne karşı duruyoruz. Şiddetsiz ilişkilenme kültürüne katkı sunmayı, anlaşmazlıkların şiddet kullanılmadan çözülmesi için yöntemler üretmeyi önemsiyoruz.
Otonomi ve Bağımsızlık İlkesi
BaşkaMecra olarak hiçbir siyasi partiyi, ideolojiyi, inancı veya kurumu temsil etmiyor ve çalışmalarımızın bağımsızlığını engelleyecek hiçbir oluşumun bileşeni olmuyoruz.
İfade Özgürlüğü İlkesi
Sayılan haller dışında kalan, inanç, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamındaki her türlü paylaşıma mecramız her daim açık olacaktır. Bizler için aslolan ifade özgürlüğüdür. Saydığımız diğer ilkeler ifade özgürlüğünden ne anladığımızı ortaya koymaktadır. İfade özgürlüğünün meşru sınırı olan “nefret söylemi” sınırını ihlal etmeyen sanatsal ve mizahi içerikler mecramızda sanatsal ifade özgürlüğü çerçevesinde “sansür” e mahal vermeyecek şekilde değerlendirilir.
– Mecramız dahilinde zaruri olmadıkça para alışverişi olmaması esastır.
– İlerleyen süreçte mecramızın profesyonel organizasyonlara aracı olabilmesi ve farklı şekillerde maddi getirili ilişkilere girilmesi gündeme gelebilir, buna da peşinen karşı değiliz, süreç içerisinde birlikte öğreneceğiz. Yalnızca bunun bizim odağımız olmadığını belirtmek isteriz.
– Mecramızda etkinlik haberlerini de paylaşmayı isteriz. Konser, sergi, oyun, konferans, toplantı gibi etkinliklerinizi de bu mecrada belirli paylaşım ilkeleri dahilinde paylaşabilirsiniz. İlkeler süreç içerisinde dinamik olarak kendilerini var edeceklerdir.
– Bu aşamada gönüllü bir çalışma ekibinden ibaretiz. Süreç boyunca desteğe ihtiyaç duyacağımız kesin. Yardım edebilecek arkadaşların da hangi konularda nasıl yardım edebileceğini belirtmesini rica ederiz. Bu işten muhabbetin ve paylaşımın güzel tadından başka çıkarımız olmadığından, sürdürülebilirliği desteklerinize bağlı olacak.
– Mecramız vasıtasıyla yeni birlikteliklerin ve üretimlerin oluşması, yeni projelere zemin sağlanması ve ihtiyaç duyulan şeylere ulaşılması marifetleriyle muhabbetin katlanarak devam etmesi en büyük temennimizidir. Sevgi, saygı, sohbet ve selamlarımızla “
Saydığımız niyetleri, üretmenin tadını, paylaşma eyleminden duyduğumuz hazzı ve güzele dair umudun heyecanını paylaşıyorsan, senin de dahil olduğun büyük bir aileyiz…”
Başka Mecra 1 Yaşında ! baskaakademi baskafelsefe BaskaKürsü baskamecra BaskaSağlık baskaseyahat BaskaTeknoloji BASKATOPLUM
Last modified: Mayıs 19, 2021