Yazan: 5:30 pm
Kategori: Toplum & Hukuk

Tahmini okuma süresi: 4 dakika

Nirengi Derneği

nirengi derneği

Seni tanıyabilir miyiz?

İsmim Merve Kabadayı. Psikoloğum. 2019 yılında Yeditepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Lisans Programı’ndan mezun oldum. Lisans eğitimim süresinde üniversite kulüplerinde yönetim kurulu üyeliğinde ve sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak yer aldım.

Mezuniyetim ardından 2020 yılının başlarında halihazırda gönüllüsü olduğum Nirengi Derneğinde Proje Sorumlusu olarak görev almaya başladım. Üniversitede çok sevdiğim bir hocamın vasitasıyla Nirengi’yle tanıştım ve öğretmenlere aktarılan çocuk istismarı, akran zorbalığı ve flört şiddeti konulu eğitimlerinde gönüllü olarak yer aldım. Hala da içinde olmaktan keyif aldığım bu ekiple çalışmaya devam ediyorum.

Nirengi Derneği’nden bahseder misin?

Nirengi Derneği 2015 yılından beri aktif faaliyet gösteren bir dernek. Nirengi Derneği’nin kurucu üyeleri kendi alanlarında farklı uzmanlıklara sahip profesyonellerden oluşuyor. Kurucu üyelerin klinik psikoloji, uzman psikolojik danışmanlık, eğitim, sosyal hizmetler, iletişim ve görünürlük, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi, hukuk, adli psikoloji alanlarında uzmanlığa sahip olması da benim öznel fikrim olarak aslında derneğin bel kemiğini ve çalışma alanlarımızın kapasitesini yansıtıyor.

Çok genel anlamda çocuk hakları ve afet temelinde; savunuculuk ve ağ oluşturma, kapasite geliştirme ve araştırma, psikososyal destek, risk altındaki gruplara yönelik destekleme konularında kalite ve hesap verebilirlik standartları çerçevesinde çalışıyoruz.

Çalışmalarınızdan örnekler verir misin?

Tabii, birçok projeden bahsedebilirim ancak bir iki örnekle sıkmadan aktarmaya çalışayım. Şu anda aktif olarak İstismara Karşı Destek Hattı projesiyle ilgileniyoruz, fakat bu projeye ayrıca değinmek isterim.

En uzun süre devam eden ve derneğin bilinirliğini de en çok genişleten projemiz olduğu için “Çok Geç Olmadan Çocuk İstismarına Dur De!” projemizle başlamak istedim. 2018 yılında başlayan ve gelişen bir proje. Mersin ve İstanbul’da 15.000’in üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışan öğretmen, idareci ve destek personeline çocuk/ergen istismarı, akran zorbalığı ve flört şiddeti konularında Pozitif Gençlik Gelişimi Eğitimleri verildi. Eğitimde bu konularda öğrerencilere yönelik koruyucu-önleyici, müdahale ve destek mekanizmaları özelinde öğretmenlere bilgi aktarıldı.

Ben de Nirengi ile bu proje kapsamında okullara gidilerek verilen eğitimlerde asistan öğrenci olarak görev alarak tanıştım. 2020-2021 yıllarında bu eğitimleri online olarak Çocuklar için Pozitif Gelişim olarak aktardık ve öğretmenlere, öğrencilerde bu konularda farkındalık yaratmak, istismar, akran zorbalığı ve flört şiddetini önleyebilmek amacıyla sınıf içinde kullanabilmeleri için hazırladığımız etkinlikleri aktardık.

Bu eğitime katılım sağlayan öğretmen ve okul idarecilerine Çocuklar için Pozitif Gelişim Sınıf İçi Etkinlik Kitabı’nı sağladık. Zaman zaman ücretsiz olarak online platformlardan tüm Türkiye’ye yönelik eğitimler yapıyoruz. Aynı zamanda talep eden okullarda da eğitim vermeye devam ediyoruz. Genel anlamda çocuk hakları ve afet özelinde çalıştığımızdan bahsetmiştim, bir de afet özelindeki çalışmalarımızdan örnek vereyim. Dernek 1999 Marmara Depremi’nde beraber çalışan farklı uzmanların seneler içerisinde farklı projelerde de yer almasıyla kurulan bir ekipten oluşuyor.

Afet konusunda uluslararası standartların Türkiye’ye tanıtılması ve insani yardım çalışmalarında bu standartlara göre faaliyet gösterilmesi alanında aktif olarak çalışıyoruz. Bununla beraber afet durumunda psikososyal destek konusunda faaliyet gösteriyoruz. Bu alandaki projelerimizden birisi Yardım Edenlere Yardım Programı. 2020 yılında Elazığ Depremi’nin sonrasında bu program kapsamında ayrıntılı ihtiyaç analizi ardından depremde aktif olarak psikososyal destek veren Aile, Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı 160 psikososyal destek çalışanına Yardım Edenlere Yardım programımızı aktardık.

Travmayı Anlamak, Psikolojik İlk Yardım İlkeleri ve Temel Afet Bilinci konularında eğitimimizi tamamladık. 2021 yılında ise ülkemizi etkisi altına alan orman yangınlarında doğrudan görev alan, Muğla Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığına ve AFAD’a bağlı çalışan 90 kişilik ekibe Yardım Edenlere Yardım programını aktardık. Bu programda da yine Tramvayla Baş Etmek ve Psikolojik İlk Yardım İlkeleri aktarılırken, Orman Yangınlarına Karşı Etkilenen Kişiler için Anahtar Mesajlar içeriğine yer verdik.

Nirengi Derneği
Nirengi Derneği


Destek hattından bahseder misin?

Ülkemizde şiddet mağduru çocuklar ve bakım verenleri için hem yasal danışmanlık hizmeti hem de eş zamanlı psikososyal destek hizmeti alabilecekleri sistematik bir mekanizma konusunda ciddi bir boşluk bulunuyor. Mağduriyetin oluşmasını takiben şiddete ve istismara maruz kalan çocuklar ve bakım verenleri yasal koruma hakları için nereye ve nasıl başvuracakları, başvuruyu takiben sürecin nasıl işleyeceği vb. yasal konular hakkında bilgilenmek, bildirimde bulunmak, sonraki süreçleri takip edebilmek için yasal danışmanlığa ihtiyaç duyuyor.

Aynı şekilde, psikososyal koruma hakları için nereye ve nasıl başvuracakları, başvuruyu takiben psikososyal destek sisteminin nasıl işleyeceği konusunda bilgi almak, psikososyal destek için toplumsal kaynaklara başvurmak konusunda destek ve danışmanlık almak ihtiyacı içindeler. Bu çerçevede kurduğumuz Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı ile hattımıza ulaşan istismara maruz kalan çocuklara, ergenlere ve bakım verenlerine ücretsiz yasal danışmanlık ve psikososyal destek hizmeti sunuyoruz.

Nirengi Derneği
Nirengi Derneği

Cinsel, fiziksel, ekonomik ve duygusal tüm istismar ver şiddet türleri hattımızın kapsamında ve şu konularda ücretsiz destek sağlıyoruz:
•Çocuk istismarı vakaları için adli mercilere bildirim konusunda yasal yönlendirme;
•İstismar bildirimi adli mercilere yapılan ancak Barodan henüz avukat atanmamış veya atanan avukata ulaşmada sorun yaşayan istismara maruz kalan çocuklara ve bakım verenlerine yasal danışmanlık desteği
•İstismar bildirimi adli mercilere yapılan ancak henüz Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nden psikososyal destek için uzman atanmamış psikososyal danışmanlık ihtiyacı içinde çocuklara ve bakım verenlerine psikososyal danışmanlık desteği.

Hatta hafta içi her gün 10.00-19.00 saatleri arasında 0850 216 53 67 numaralı telefondan ulaşılabiliyor. Hattı istismara/şiddete maruz kalan çocuğun kendisi, bakım vereni veya olaydan haberdar olan/şüphelenen herhangi bir kişi arayarak destek alabiliyor. Hatta ulaşılması ardından operatör olarak görev alan psikolog arkadaşlarımız gerekli bilgileri alıyor ve yasal ve/veya psikososyal destek taleplerini ekibe aktarıyor. Hat kapsamında avukat ekip arkadaşımız yasal danışmanlık sağlarken, uzman psikolojik danışmanlar ve klinik psikologlardan oluşan danışman ekibimizle psikolojik destek sağlıyoruz.

Destek hattı bir ihbar hattı değil, onun da altını çizmek isterim.. Bize telefon görüşmesi sırasında henüz bildirimi yapılmamış bir suçtan veya suç şüphesinden bahsedildiği durumda yasal sorumluluğumuz gereği bunu adli mercilere bildiriyoruz.


Hatta destek vermek için neler yapılabilir?

Bu hattan olabildiğince kişini haberdar olabilmesi için herkesin desteği çok önemli ve değerli. İstismar veya şiddete maruz kalan bir çocuk veya bakım vereni ile karşılaşılması durumunda hattın numarasını paylaşarak ücretsiz yasal koruma ve psikososyal destek hizmetimizden faydalanmaları sağlanabilir. 

Aynı zamanda sosyal medya mecralarında (Instagram, Twitter, Facebook, YouTube vb.) istismar durumundan bahsedildiği görülen kişi ve hesaplarla Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı’nı tanıtan postları/görselleri/içerikleri veya sadece kısa bir mesajla bu hizmetin var olduğunu paylaşılması bu kişilerin ücretsiz yasal ve psikososyal danışmanlık almasına fırsat sağlayabilir.

Hattı tanıtan posterlerimiz mevcut. Poster gönüllümüz olarak bu posterleri asmak için kişiler tanıdıkları işletme sahipleri ile iletişime geçebilir ve istismar veya şiddete maruz kalan bir çocuğun, bakım vereninin veya tanıyan bir kişinin görmesini sağlayabilir.

Ayrıca Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı içerikleri sosyal medya hesaplarında (Instagram, Twitter, Facebook, YouTube vb.), Whatsapp, Telegram vb. mesajlaşma gruplarında, arkadaşların/meslektaşların olduğu gruplarda paylaşılarak daha çok kişiye ulaşmamıza destek olunabilir. Bu içeriklere nereden ulaşılabileceği ve ilgili linkleri paylaşabilirim.

İlgili Linkler

Nirengi Derneği Web Sitesi
Nirengi Derneği Instagram Hesabı
Nirengi Derneği Youtube Kanalı
Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Nirengi Derneği İstismara Karşı Destek Hattı görseller ve hazır mesaj içeriği için tıklayınız.
Poster gönüllülüğü ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Şiddete Maruz Kaldım Ne Yapmalıyım? Bilgi Seti
Destek Olun!

(Visited 192 times, 1 visits today)

Last modified: Aralık 26, 2021

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!