Yazan: 11:33 pm
Kategori: Toplum & Hukuk

Tahmini okuma süresi: 2 dakika

Madımak Katliamı Dijital Kütüphane

Madımak Katliamı Dijital Kütüphane

Madımak Katliamı

“Bundan otuz yıl önce, Türkiye’nin tam ortasında, Sivas‘ta, Madımak Oteli’nde gencecik insanlar, çocuklar, sanatçılar, aydınlar, tam 33 kişi, 33 can katledildi.

Takvimler 2 Temmuz 1993 yılını gösteriyordu.

O günden beri kül yağıyor üstümüze. Madımak Oteli’nin külleri!

Tam 30 yıldır, göğe bakmak için pencereyi her açtığımızda is ve sis içinde bir gökyüzü görüyoruz ve duyduğumuz seslerin arasından onların da yankısı geliyor kulağımıza.

Onların adlarını fısıldıyor pencereden odaya dolan rüzgâr, göğü kucaklayan bulut, ağacını bırakıp süzülen yaprak, bisikletiyle sokağı arşınlayan bir çocuk… Koray Kaya, Menekşe Kaya, Belkıs Çakır, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Sehergül Ateş, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Gülender Akça, Gülsün Karababa, Handan Metin, İnci Türk, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Carina Thuijs, Edibe Ağbaba Sulari, Ahmet Özyurt, Asaf Koçak, Asım Bezirci, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Hasret Gültekin, Mehmet Atay, Metin Altıok, Muammer Çiçek, Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Murat Gündüz, Nesimi Çimen, Sait Metin, Serkan Doğan, Serpil Canik, Uğur Kaynar.

Kapatın gözlerinizi, sisler arasında bir otel, otelin içinde 33 can…

8 saat…

Ateş…

Sis, duman, kül!”

 

 

Madımak Katliamı Dijital Kütüphane

Saldırganlar Tarafından Ateşe Verilen Madımak Oteli (2-3 Temmuz 1993) (Sivas)

Madımak Katliamı Dijital Kütüphane

Otelden Sağ Kurtulanlar Sivas Emniyet Müdürlüğü’nde (3 Temmuz 1993)

 

Utancın Hafızası: Dijital Kütüphane

Bugün, 30 yıl önce yaşanan bir utancın ağırlığını taşıyoruz hala üzerimizde. Bu yükün altında ezilmemize neden olan birçok sebep var. Bu sebepleri ve sonuçlarını değerlendirmek, hem birey için hem de toplum için oldukça zor. Üzerine düşünmeye başladığınızda insanın kötü yanıyla yüzleşmeniz gerekiyor. Sizin, ailenizin, arkadaşlarınızın, komşunuzun, tanıdığınız ve tanımadığınız insanların bakmadığınız, bakmak istemediğiniz yanlarıyla yüzleşmeniz gereken bir konu. O gün orada yaşananlar, sıradan akışlarda ilerleyen süreçlerin nasıl radikalleşebileceğinin çok yıkıcı bir örneği. Benzerlerinin yaşanmaması için; 30 yıl önce bugün yaşananların ve sonrasında takip eden yıllar içerisinde bireysel ve toplumsal olarak alınan aksiyonların önemini daha da artırıyor.

Toplumsal hafıza, aynı olaylara şahit olan bireylerin yaşadıkları deneyimlerle ortak bir paydada buluşması sonucu oluşur. 2 Temmuz 1993’te toplumun büyük bir çoğunluğu benzeri bir dehşeti yaşadı, benzeri duyguları hissetti. Bu sürece yakından ve uzaktan şahit olmuş insanların aşamadığı duygular var. Hukuki olarak bu sürecin faillerinin henüz cezalandırılmamış olması da bu yarayı derinleştiriyor. (Hukuki sürecin takipçisi Av. Şenal Sarıhan’la yapılan röportaj için bakınız.)

İyileşmenin, toplumun katılımıyla sağlanabileceği bu durum için hafızaya ihtiyacımız var. Bunun için hazırlanan bir dijital kütüphane yakın zamanda yayına girdi.  Madımak Katliamı Dijital Kütüphanesi‘nin içeriğinde o gün ve sonrasında yapılan gazete haberlerinden, raporlara; hayatını kaybedenlerin biyografilerinden, hukuki metinlere kadar birçok içerik bulabilirsiniz.

Unutmamak ders çıkartmanın şartıdır.

unutMADIMAKlımda !

 

Madımak Katliamı Dijital Kütüphane

Madımak Oteli’nde Gergin Bekleyiş Anı (2 Temmuz 1993)

 

(Visited 198 times, 1 visits today)

Last modified: Temmuz 2, 2023

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!