Yazan: 4:00 pm
Kategori: Sağlık

Tahmini okuma süresi: 2 dakika

Oıl Pullıng Nedir?

Oil Pulling

Oil pulling(yağ çekme); ülkemizde son yıllarda popüler olan, binlerce yıllık Ayurvedik bir tekniktir. Ağız florasındaki mikroorganizmaların, ağız içerisindeki sert ve yumuşak dokulardan yağ aracılığıyla süzülmesini ve ağızdan uzaklaştırılmasını sağlar. Ağız ve vücut sağlığı için detoks niteliğinde değerlendirebileceğimiz bir uygulamadır. Bu yöntem uygulanırken susam yağı, ayçiçek yağı, hindistan cevizi yağı gibi organik yağlar kullanılabilmektedir. Özellikle soğuk sıkım olması önemlidir. 

Hindistan cevizi yağı içeriğindeki Laurik asit, antimikrobiyal, antiseptik, antienflamatuar özellikleri ile onu diğer organik yağlardan bir parça daha öne çıkarır. Ağız içerisinde sorun yaşamamıza sebep olan S.mutans ve C.albicans gibi mikroorganizmalar üzerinde etkili olması ve tadının tolere edilebilir olması hindistan cevizi yağını bu yöntem için daha cazip kılar. 

Öncelikle bu teknik tamamen yardımcıdır. Diş fırçalama ya da tamamlayıcısı olan günlük ağız hijyeni rutinlerinin yerini tutması mümkün değildir. Özellikle sert dokuların dışındaki diş eti, yanak, dil gibi yumuşak dokularda detoks etkisi yaratması hedeflenir. 

Oil pulling işleminin dişleri beyazlatma, diş çürüklerini durdurma gibi etkileri olduğuna dair yanlış inanışlar vardır. Yapılan çalışmalarda bunlarla ilgili bir kanıt bulunamamıştır. Ama ağız hijyenini sağlamaya yönelik antimikrobiyal etkili bir işlem olduğunu kanıtlayan çalışmalar vardır.

Ağız florasında bulunan ve diş çürüklerine sebep olan S.Mutans isimli bakteri üzerindeki etkisinin ilaç niteliğindeki gargara ile karşılaştırıldığı bir çalışmada istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Neredeyse aynı derecede etkinlik göstermişlerdir.

Başka bir çalışmadan ise; “Oil pulling, Klorheksidin’e güvenli ve etkili bir alternatif olarak araştırılabilir.” sonucu çıkmıştır.

Oil pullingin bu denli önemsenmesinin nedeni, ağız sağlığının genel vücut sağlığının aynası olduğu düşüncesidir. Ağzın vücudumuzun kapısı olduğu felsefesini barındıran bu tekniğin, sağlıklı bir ağız ve vücuda sahip olmak için oldukça yardımcı olduğuyla ilgili ayrıntılı bir başka çalışmaya da buradan ulaşabilirsiniz.

İyi bir ağız hijyenine sahip olmamız var olan çürüklerimizi iyileştirmeye katkı sağlayamaz ama plak oluşumunu azaltıp yeni çürüklerin oluşmasını, diş eti hastalıklarını ve ağız kokusunu engeller. Oil pulling uygulamasının uzun süreli kullanımının etkileri henüz kanıta dayalı bilim için bilinmese de Hindistan’da başlayıp günümüze gelen 3000 yıllık bir geçmişi vardır. Alternatif ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında yerini almış bir yöntemdir.

Oıl Pullıng Ne İşe Yarar?

  • Diş çürüklerine sebep olabilecek bakterileri ağızdan uzaklaştırır.
  • Dil ve diş etlerindeki bakteri konsantrasyonunu minimize ederek ağız kokusunu engeller.
  • Dil üzerindeki plağı uzaklaştırmaya yardımcı olduğu için tat tomurcuklarının daha etkin çalışabilmesini sağlar.
  • Sinüzit ve migren kaynaklı baş ağrılarını hafiflettiğiyle ilgili geri dönüşler bulunmaktadır.
  • Ağız içerisindeki mukozayı ve dudakları nemlendirdiği için açık yaralara iyi gelir
  • Ağız içerisindeki mikroorganizma konsantrasyonunu azaltacağı için dolaylı olarak bağışıklık sisteminin işini de kolaylaştıracaktır. Sistemik hastalıklara olan etkileriyle ilgili devam eden çalışmalar bulunmaktadır.
Oıl Pullıng Nedir?

Oıl Pullıng Nasıl Yapılır?

  1. 1 yemek kaşığı organik hindistan cevizi yağı ağız içerisinde 15-20 dakika dolaştırılır. 
  2. Bu sürenin sonunda ağız içerisinde kıvamı değişen yağ, ağızdan uzaklaştırılır. 
  3. Ilık su ile çalkalama yapılır.
  4. Dil üzeri dil kazıyıcıyla temizlenir. 
  5. Dişler fırçalanır.

Aşağıda belirtilen koşullara dikkat edilerek haftada 3-4 kere uygulanabilir.  

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aç karnına uygulanmalıdır. 

Ağız mukozasındaki bakteri ve toksinleri barındıran hindistan cevizi yağı yutulduğu takdirde vücuda katılacaktır. Toksik etkileri olabilir. Bu yüzden kesinlikle yutulmamalıdır. 

Az miktarda yutulması sorun olmamakla birlikte yutulduğunda karın ağrısı, ishal gibi durumlara sebep olabilir.

Ağız içerisinde dolaştırılırken gargara yapılmamalıdır. Solunmamasına ve nefes borusuna kaçmamasına özellikle dikkat edilmelidir.

Çocuklar için uygun değildir.

(Visited 266 times, 1 visits today)

Last modified: Ekim 10, 2021

Kapat
error: İçerik Korunmaktadır / Content is protected !!